13. 3. 2012

Letošní léto bude kudrnaté !!!

Po naší minulé reportáži ze žánrových Andělů mi to nedalo a poprosila jsem Barunku, aby udělala rozhovor s kapelou, která ten večer přímo zářila a to s již zmiňovanými kurdnáči Curlies! Tito kluci mají našlápnuto na pěknou kariéru. Jejich hlavní plus je, že se liší od středního proudu dnešní české hudební scény, ale také to, že jsou mladí, krásní a energii přímo střílejí mezi své fanoušky. Za sebou mají bezpočet koncertů a festivalů, několik rozhovorů a jedno vydané album. Curlies jsou sice pražská kapela, ale snaží se koncertovat i mimo Prahu, zejména v létě, kdy tóny skotských dud znějí z různých koutů republiky. Vyzpovídali jsme zpěváka a kytaristu Marka Bláhu.

  • 2. března jste si zahráli na předávání žánrových cen Anděl. Bylo pro vás hraní na takové akci v něčem odlišné oproti vystoupení v klubech?

Asi jo. Zahrát si na akci takového rozměru se nepodaří každý den a pro nás to byla velká zkušenost. Myslím, že můžu mluvit i za kluky, když řeknu, že se už nějakou dobu nestalo, aby se nás takhle hromadně zmocnila nervozita před nějakým koncertem. Naštěstí to v průběhu večera přešlo.

  • Zdá se mi, že Michal občas přebírá tvé frontmanské žezlo. Jak to u vás funguje?

Je to možný. Já jsem permanentně s kytarou u mikrofonu a nemám tak tolik prostoru na běhání po podiu, takže si to s Michalem tak předáváme. Myslím si, že Míšovi tahle role vyhovuje a zaplať pánbů za to, že to dělá. Lidi to baví a jeho očividně taky.

  • Spolu s Michalem jste Curlies založili už před lety, ale v současné sestavě hrajete teprve rok. Jak jste přišli k Lukášovi a k Márovi?

S Michalem jsme chtěli založit kapelu už v prváku na gymplu. Neměli jsme nikoho, kdo by nám radil, co a jak se má dělat, takže jsme se poměrně dlouho prokousávali začátky a stihli jsme za tu dobu vystřídat pár basáků a bubeníků. Po čase nám došlo, že jeden koncert měsíčně není cesta, která by nás někam vynesla, takže jsme se rozhodli se do toho opřít a k tomu jsme potřebovali kluky, kteří to budou mít podobně a budou ochotní víc jezdit a obětovat tomu hodně času. Michal přitáhl Lukáše, se kterým hraje v dudácké kapele a Mára se přihlásil na inzerát, což byla klika, za kterou jsem já osobně strašně rád.

  • Kde se jako kapela vidíte za 5 let?

To je strašně těžký říct. Máme před sebou vydávání cédéčka a to může hodně ovlivnit. Naším cílem je jezdit a hrát na super akcích. Chtěli bychom si vytvořit tady v Čechách nějakou stabilní základnu fanoušků a dostat se do širšího povědomí. Těžko říct, jak dlouho to bude trvat. Vzhledem k tomu, že zpíváme česky, tak si nemůžeme dělat velké ambice na to, že bychom nějak často hráli za hranicemi, ale sem tam by to potěšilo. Když by se do těch pěti let povedlo udělat ještě nějaký to CD, tak by to bylo pro mě super.

  • Se kterými hvězdami byste chtěli stát na pódiu?

To máme asi hodně rozličný s klukama. Samozřejmě každý velký jméno, pokud se nejedná o žánr, který je úplně mimo, potěší, protože na ty chodí hodně lidí a pro nás je to možnost se ukázat více lidem.

  • A po boku jakých kapel už jste si zahráli?

Nechci z toho dělat telefonní seznam, ale udělal nám radost Šternberský kopec, kam nás pozvali, a kde s námi vystoupili Arakain, Sunshine, Desmod a hodně dalších známých kapel. Hodně nás potěšilo taky předskakování Polemic. Je to pro nás takový hnací motor. Vidíme, jak to funguje na profesionální úrovni, a jaký k tomu má kdo přístup.

  • V červnu plánujete křest nového alba. Jak byste jej charakterizovali?

To vám nepovím, protože to sám nevím. Album se bude točit až na přelomu dubna a května a je pořád ve fázi, kdy není jistý, který písničky se tam dostanou a který ne. Bylo nám vytýkáno, že některé písničky jsou monotónní, takže se snažíme být barvitější a budeme se podle toho i řídit při výběru songů do studia. Chceme udělat energií nabitý cédéčko.

  • Předpokládám, že po vydání alba nejspíš budete hodně koncertovat. Prozraďte, kde všude vás fanoušci budou moct vidět?
Určitě nás uvidíte na našem křtu, který bude 15.června v Praze v Rock Café. Já sám se osobně těším na Otrock fest, ale věřím, že všechny festivaly a koncerty, které pojedeme, budou parádní. Pořád ještě přibývají další, takže asi nejlepší rada je sledovat Bandzone nebo náš facebook, kde v sekci Music and Shows najdete jak mapku s koncertama, tak i písničky na poslouchání.





Žádné komentáře:

Okomentovat